Kurz eura klesol pod úroveň 1,37 USD/EUR

02.01.2014 Bratislava

Frankfurt nad Mohanom 2. januára (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes klesol pod úroveň 1,37 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.

Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,3639 USD, pričom ešte v rannom obchodovaní stálo 1,3750 USD. Európska centrálna banka (ECB) dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3658 (v utorok: 1,3791) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7322 (0,7251) eura.

Dolár dnes posilnil voči všetkým dôležitým menám. Popoludní zverejnené ekonomické údaje z USA totiž potvrdili pozitívne vyhliadky najväčšej svetovej ekonomiky. Index nákupných manažérov pre americký výrobný sektor síce v decembri mierne klesol, naďalej však signalizuje robustný rast aktivity sektora. Navyše, investície v stavebníctve USA sa v novembri zvýšili viac, než sa očakávalo. Údaje tak signalizujú oživovanie ekonomiky, čo je argumentom pre americkú centrálnu banku Fed, aby pokračovala v utlmovaní monetárnych stimulov.

Naopak, predpoludním zverejnený index nákupných manažérov pre výrobný sektor eurozóny nemal trvalejší vplyv na dianie na devízovom trhu. Index síce vyskočil v decembri na najvyššiu úroveň za 2,5 roka, avšak správa agentúry Markit len potvrdila jej prvý odhad. Zatiaľ čo čísla z Francúzska sklamali, pozitívne prekvapili údaje zo Španielska a Talianska.
 

Vyberte región